photo: Hans Hedström
photo: Hans Hedström

Eva Eastwood biografi

Sveriges okrönta rockabillydrottning Eva Eastwood firade 20 år som artist med tolfte studioalbumet ”Candy” 2020. En fullmatad godispåse med nyskrivna hits för alla som älskar musiken från sent 50-tal och tidigt 60-tal. Hennes framfart har inte bara gjort henne till en av Sveriges mest älskade artister i den här genren – även internationellt är hon ett synnerligen respekterat namn, vilket inte minst tre framträdanden som huvudattraktion på den ledande engelska rockabillyfestivalen i Hemsby kan bekräfta. 

Titelspåret och förstasingeln ”Candy” visar att Evas låtskrivarinspiration är fortsatt på topp. Som en modern tidsmaskin fångar hon med självklar fingertoppskänsla de ljuvliga melodier och det opretentiösa sväng som strömmade ur den första rock’n’roll-generationens radioapparater och jukeboxar. 

Men – och detta bör kanske påpekas än en gång – det handlar inte om covers av klassiker med förebilder som Brenda Lee, Etta James eller Ruth Brown: ”Candy” är fullmatad med Evas originallåtar där hon själv komponerat både text och musik och låter som om tiden stannat vid 50- 60 talet. ”Buzz”, ”Is My Baby Happy Now” och ”Old School” är bara några exempel.

Evas band The Major Keys backar upp med sparsmakade insatser som svänger och glimrar till när det behövs. Orkestern består av Chris Bergström gitarr, Jan Östlund kontrabas och Adam Östlund på trummor. Även pianisterna Jonaz Wilson Stoltz och David Nordlund samt saxofonisten Stefan Månsson medverkar på den senaste inspelningen Candy.

Tillsammans fångar de lyhört upp låtarnas karaktär på ett sätt som får en att vilja glömma allt som har med social distansering att göra och bara dansa. De bjuder på ett sväng som kan göra vem som helst sockerberoende. 

2000-2003
I slutet av 90-talet får den amerikanske producenten Bob Johnston – mannen bakom legendariska 60-talsalbum som ”Highway 61 Revisited”, ”Blonde On Blonde” och ”Nashville Skyline” med Bob Dylan, ”Sounds Of Silence” och ”Bookends” med Simon & Garfunkel och ”At Folsom Prison” med Johnny Cash - höra en demo med Evas låtar. Han tycker att låtarna håller världsklass och kontaktar Eva samtidigt som ett amerikanskt skivbolag erbjuder henne ett kontrakt på flera album. Men kontraktet innebär att Eva måste flytta till USA och därför tackar hon till slut nej till det smickrande erbjudandet. 

Eva debuterar istället som rockabillysångerska i Sverige år 2000 och blir via fyra hårdsvängande album med gruppen The Major Keys en favoritartist hos den svårflörtade svenska retropubliken. 

2004-2005:
Med första svenska albumet ”En ny stil i stan” lyckas Eva som ingen annan återuppliva känslan av sent svenskt 50-tal, som om ljudet av en Siw Malmqvist-LP från 1959 plötsligt hade börjat strömma ut ur transistorradion. 
När hon sommaren 2005 framför ”Vårt liv i repris” i tv-programmet ”Allsång på Skansen” blir hon även ett namn för den breda hemmapubliken. 

2006-2009:
Eva byter stil och går från rockabilly till svensk schlager-retro till tung modern countryblues på albumet ”Ton Of Heart” 2006, som följs av ”Well, Well, Well” 2008 och ”The Beat Goes On” 2009. De tre albumen med engelska texter visar inte bara upp Evas mångsidiga låtskrivarförmåga, dessutom säljer de ovanligt bra i en tid när skivförsäljningen hade börjat dala. ”Well, Well, Well” rusar t ex rakt upp på den svenska försäljningslistans andraplats.

2010:
Eva tilldelas hemstaden Örebros musikpris Millencolin Music Prize. 

2011:
Eva längtar tillbaka till känslan av svenskt 50-tal med folkparker och raggarbilar. Albumet ”Lyckost” går in på försäljningslistans andraplats och är rena Twistpåsen för alla som är svaga för svensk retropop med nylonskjortor, vippande prickiga kjolar och tidig rock’n’roll. Och än en gång gör hon succé med sin speciella stil i ”Allsång på Skansen”.

Samma år gör Sveriges rock’n’roll-legend Jerry Williams comeback med ”Alright”, första nya albumet på nio år. Eva bidrar med en av plattans mest spelade hits, ”Cancel The Wedding”. ”Jag är verkligen stolt över att en legend som Jerry valde en av mina låtar”, säger Eva. 

2012:
Nya svenska plattan ”Åh, vilken skiva” går även den in som tvåa på försäljningslistan, blir nominerad till en Grammis och görs dessutom i engelska systerversionen ”Oh, What A Party”. Eva väljs in i Rockabilly Hall Of Fame i Jackson, Tennessee, i USA. 

2015: 
Eva och de svenska doo wop-veteranerna The Boppers har stött på varandra mycket ute på livescenen och bestämmer sig för att göra något tillsammans. Resultatet blir en fin version av Evas ”They Never Know”. 

2016:
Efter fyra års uppehåll har Eva samlat på sig ett starkt startfält med låtar och vässat sin rockabillyattityd på svenska och släpper albumet ”Min melodi”

2017:
2017 rullar ”Eva en lyckost” upp på bio och visas i Svt1.  Filmen om Evas dramatiska liv och karriär producerad av Matz Eklund. Samma år ger hon ut samlingsskivan ”Det bästa med Eva Eastwood”.

2020: 
202o firade Eva Eastwood 20 år som skivartist men på grund av pandemin uteblev alla spelningar, istället firade hon och bandet med att släppa sitt tolfte studioalbum ”Candy” som blev list 1.a  (fysiska skivor, Sverige) vid releasen. Recensenterna hyllar skivan och fansen är mer än nöjda. Hon utses till årets kulturpristagare av Askersunds kommun.

2021;
Eva Eastwood med band spelar rocknroll i Tv4 Bingolotto. I juli börjar bandet lira live igen efter 1,5 års uppehåll på grund av pandemin.

 

 Om Eva Eastwood

I en musikbransch som kännetecknas av likformighet, rädsla att sticka ut och ett fegt sneglande på popularitetslistor har Eva skapat sig eget musikaliskt universum/Kent Wennman

Eva Eastwood, den stora lilla ljusspriderskan har en karisma som lyser upp gillestugan i kolossalformat/Arbetarbladet

Det är som hon hittat en gammal skattkista med gamla 50-tals hits som ingen hört förut/Nisse Hellberg

Hon är sannerligen "the real deal"/Albert Lee

Hennes timing är oefterhärmlig, rösten unik dessutom är hon en grym gitarrist/Cajsa Stina Åkerström

Årets kulturpristagare i Askersunds Kommun 2020. Priset var en oljemålning av Eva målad av Eva Phil.
svenska albumlistan okt 2020
svenska albumlistan okt 2020
Finland diggar Eva
Tidig turneposter från 2001
Tidig turneposter från 2001
Invald i Rockabillyhall of fame, USA 2012 . Publikrekord och prisutdelning i Vretstorps Folketspark med Hans-Eric Hägg